';
Saveti za buduće i novopečene mame

Briga o svom telu i lepoti lica je nezaobilazna stvar svake žene. Svaka od njih ima svoj ritual i svoj kutak u salonu gde se oseća posebnom. Kada žena zatrudni, menja se puno toga, njene navike i njena interesovanja, ali se sigurno ne odriče svoje nege lice i tela. Menja se samo pristup održavanju. Neki tretmani su nepoželjni u trudnoći i tokom dojenja, ali mnogi od njih se mogu bez brige nastaviti.

Tako su žene u drugom stanju svakako na oprezu i odriču se mnogo toga. Kada su tretmani lica i tela u pitanju, da li tretmane treba izbegavati, pitali smo stručnjake. Magistar farmacije i specijalista kozmetologije, Isidora Stojanović odgovara na naša pitanja.

Tretmani lica

Koji su tretmani lica dozvoljeni, da li to zavisi od vrste kozmetike koja se koristi?

Klasični higijenski tretmani, biološki tretmani ili tretmani sa hranljivim i hidratantnim ampulama su dozvoljeni ako je to koži potrebno.

Obično se žene u trudnoći “prolepšaju”, koža je lepša, kosa i nokti su jači. Mali je broj žena koje imaju problema. Perutanje, crvenilo, pojačana parcijalna pigmentacija, pa čak i akne samo su neke od promena koje se javljaju na koži tokom tih devet meseci, tako da savetujemo da se klasični higijenski tretmani rade ukoliko je to potrebno koži. Biološki tretmani ili tretmani sa hranljivim i hidratantnim ampulama su, takođe, dozvoljeni ako je to koži potrebno.

S obzirom da je koža u trudnoći osetljivija, akcenat stavljamo na organske tretmane i preparate koji su bez konzervansa, parabena i parfema i svom kozmetičaru uvek treba naglasiti da ste u drugom stanju. Umerena masaža lica je veoma korisna i jako opuštajuća. Kada su kiseline u pitanju, one koje su dozvoljene u trudnoći u niskim procentima su glikolna i mlečna kiselina, dok je salicilna za izbegavanje.

Salon Medeja i ja preporučujemo izbegavanje svih tretmana koji se rade aparativnom kozmetikom zbog raznih struja. Ono što je jako važno i gde treba voditi računa kad su u pitanju akne, je da terapiju isključivo određuje dermatolog ili kozmetolog. Treba izbegavati preparate na bazi retinola i benzoil peroksida. Takođe je, jako bitno izbegavati hidrokinon (hidrokinon je jedan od najopasnijih sastojaka u preparatima i u velikoj meri ga koža upija) koji se nalazi u preparatima protiv hiperpigmentacije koja je jako čest problem u trudnoći. Treba još izbegavati klindamicin losion i gel.

Pažnju treba obratiti i na preparate koji sadrže soju jer mogu podstaknuti melazmu i pojačati pigmentaciju.

Trudnice i dojilje

Da li je ista situacija i kod trudnica i kod dojilja?

Da, uglavnom se isto tretiraju i trudnice i dojilje.

Nakon porođaja većina fizioloških promena kože lica i tela nastalih tokom trudnoće, a vezanih za hormonski status, spontano se povlači i treba sačekati da to vreme prođe, te se nakon dojenja može krenuti sa intenzivnijim kozmetičkim tretmanima.

Nastale pigmentne promene polako se povlače (blede), te ih ne treba tretirati i uklanjati još uvek. Koža dojilja lako dehidrira, pa akcenat stavljamo na hidrataciju. U salonu imamo širok spektar hidratantnih tretmana kojima to uspešno balansiramo.

Šminka, trajna šminka i tretmani ulepšavanja

Kakva je situacija sa japanskim iscrtavanjem obrva, permanentnim make up-om, šminkom, svilenim trepavicama…?

Svi tretmani koji podižu temperature tela, kao sto su, japansko iscrtavanje, permanentni make up i ostale vrste trajne šminke se ne preporučuju u trudnoći i u periodu dojenja. Ukoliko se ipak odlučite za ovakav tretman, treba napomenuti da je moguće loše primanje boje zbog uticaja hormona.

Sama šminka je bezbedna i možete se prepustiti njenim carima. Jedino šta je važno, a to je da puderi nemaju u sastavu nešto od retinoida. Takođe, mlade mame mogu stavljati i svilene trepavice, koje su bezbedne, ali u svakom slučaju ne treba preterivati ni sa tim stvarima, s obzirom da je organizam osetljiviji u trudnoći.

Masaže

Da li se masaže preporučuju i kako utiču na telo trudnice?

Masaža pomaže u oslobađanju toksičnih materija, smanjuje otoke i grčeve i podstiče cirkulaciju.

Profesionalna masaža trudnica je odličan način da se opustite u drugom stanju. Izuzetno prija i tražena je u našoj Medeji. Masaža pomaže u oslobađanju toksičnih materija, smanjuje otoke i grčeve i podstiče cirkulaciju. Nije preporučljivo da se koriste aromatična ulja.

Masaže tela u trudnoći treba da budu blage, koriste se neutralna uljia i uglavnom se rade u bočnom položaju jer treba izbegavati ležanje na stomaku i duže ležanje na leđima.
Biljna ulja koja su preporučljiva za masažu su ulje badema, kamilice, jojobe, masline, suncokreta, pomorandže, argana, a ulja koja ne bi trebalo da se koriste su ulje bergamota, eukaliptusa, bosiljka, ružmarina, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorana i timijana.

Prevencija celulita

Celulit je posebno aktuelan u drugom stanju, imali pomoći makar preventivno tretirati telo?

Usled nagle promene hormona u telu, celulit je veliki problem u trudnoći. Ali se anticeluit masaža ne preporučuje! Anticelulit masaža, kao i drugi anticelulit tretmani, nisu preporučljivi tokom trudnoće i dojenja. Najefikasniji način za borbu protiv celulita u trudnoći jeste pravilna kućna nega koja podrazumeva laganu fizičku aktivnost, unos dosta vode i ishranu na bazi voća i povrća.
Anticelulit masaža, kao i drugi anticelulit tretmani, nisu preporučljivi tokom trudnoće i dojenja.

Zabranjeni su anticelulit preparati cije su aktivne supstance jake i koje prodiru u krvotok.

Strije i kapilari su još neki od problema koji se javljaju u trudnoći. Obim stomaka u trudnoći se uveća preko 50 centimetara, što je veliko opterećenje. Ukoliko je vezivno tkivo u dubljim slojevima slabije, dolazi do “prskanja” i pojave strija na koži. Tome je više podložna suva, manje elastična koža.

Kod strija, iako mnogi kažu da tu nema pomoći jer je genetska predispozicija, kožu u trudnoći je neophodno tretirati hidratantnim i hranljivim preparatima (najbolji prirodni preparati su Shea buter, kokosovo ulje, lešnik… ).

Preporuka za korišćenje tokom trudnoće

Ako ste u zabludi, pucanje kapilara na licu i nogama tokom trudnoće ne uzrokuje depilacija nego visok nivo estrogena.

Samopotamnjivanje

UV zraci su sami po sebi štetni, šta je sa samopotamnjivanjem tela u drugom stanju?

Kada vec govorimo o UV zracima, trebalo bi spomenuti da je i upotreba solarijuma strogo zabranjena!

U Medeji postoji aparat za potamnjivanje Air brush, čiji su preparati na biljnoj bazi i mi ga u salonu često radimo kod trudnica (pogotovu kada je venčanje u pitanju), s tim što obavezno proveravamo da li će doći do alerigije iako to nije bio slučaj koji se javljao do sada kod nas.

Manikir u trudnoći

Da li se buduće mame i mame dojilje trebaju odreći lepih noktiju?

U trudnoći, nokti značajno brze rastu. Mi prednost dajemo manikiru i pedikiru. Ne preporučujemo gelove, akril, uopšte UV lampu. Lakiranje noktiju takođe, smanjiti na minmun i voditi računa da skidaci laka budu bez acetona. U Medeji postoje “zdravi” lakovi za nokte marke ORLY koji su svakako najbolja opcija.

U porodiliste se ide bez nadogradnje ili laka na noktima!

Manikir i pedikir je jako bitno da vam uradi profesionalno lice jer treba da se izvodi jako nežno, bez ikakvog povređivanja. Kod pedikira je bitno da se stopala drže kratko u vodi na određenoj temperaturi vode, a kod nas u salonu često radimo i suve pedikire. Preporučuju se blage masaže stopala, pogotovu zbog otoka i grčeva.

Depilacija u trudnoći?

Što se tiče depilacije u trudnoći, preporuka iz Medeje je svakako depilacija sećernom pastom. Njen sastav je 100% prirodan i bezbedan. Pored toga dozvoljena je i upotreba depilacija hladnim voskom.

Epilacija laserima je strogo zabranjena u trudnoći kao i korišcenje IPL aparata!

I za kraj, da li trudnice treba da budu inače aktivne da bi sačuvale svoje samopouzdanje? Šta poručujete?

Za žene koje su dobrog zdravlja i koje imaju normalnu trudnoću, fizička aktivnost se smatra ne samo bezbednom već i veoma korisnom po zdravlje kako njih samih tako i njihovih beba! Ima vremena nakon porođaja i za veštacke nokte, za anticelulit masaže, trajnu šminku i ostale stvari koje se u trudnoći ne preporučuju.

Uživajte u trudnoći i u svom blagoslovenom stanju, jer je svaka žena tada posebno lepa. I moj savet je: budite što prirodnije, jer priroda je ipak najlepša.

Image
mr ph specijalista kozmetologije
Diplomirani kozmetolog i Instagram guru sa filozofijom smeštenom u jednoj rečenici -
Neguj svoju kožu - nosićeš je do kraja života!

Slični blogovi

Isidora

This site is registered on wpml.org as a development site.