';

Kreme za samopotamnjivanje

Kreme, losioni, pene i ostale formulacije za veštačko tamnjenje kože su sve popularnije u svetu, zbog štetnog dejstva UV zraka. Aplikacijom ovih preparata dobijamo preplanuli ten koji traje 10-15 dana (zavisi od proizvoda do proizvoda), a nekad čak i duže ukoliko ga reaplikujemo (tj ponavljamo nanošenje iz dana u dan).

Ovo je trenutno najbezbedniji način za postizanje tamnog tena jer nema izlaganja kože suncu (zračenju). Preparate za veštačko tamnjenje kože sa DHA (supstanca koja izaziva tamnjenje) preporučuju Skin Cancer Foundation i American Academy of Dermatology
Association SAD.

Sve je veća potražnja,ali i ponuda ovakvih preparata na tržištu. Postoje različiti preparati sa različitim načinima upotrebe. Javlja se problem, jer mnogi ne znaju pravilno da ih koriste, pa se jave fleke, neujednačeni ten, neravnomerno skidanje boje itd…

Danas ćemo obraditi koje preparate treba birati, kako da ih pravilno nanosimo i kako da se spasimo ukoliko se ipak dese fleke ili neravnomerno tamnjenje.

Prvo da razumemo šta se ovde dešava.

Koža tamni usled hemijske reakcije aktivnih sastojaka i aminokiselina iz površinskih delova kože, najčešće arginina. Ovi preparati obavezno sadrže dihidroksiaceton (DHA) i to je jedina supstanca koju FDA, SAD dozvoljava za ove namene.

Nakon aplikacije preparata sa DHA ten se pojavljuje posle 2-4h, tamni u narednih 24-72h i nakon toga boja postepeno bledi zbog prirodnog procesa regeneracije kože tokom 3-10 dana. Ukoliko svakodneno ponavljamo nanošenje preparata – boja će biti intenzivnija I duže će trajati.

Boja se ne smatra podlogom za sunčanje. Ten koji daje DHA nije zaštita od sunca. To je jako važno napomenuti jer opet možete izgoreti. DHA obezbeđuje izvesnu zaštitu od UVA i VIS zračenja i vrlo skroman SPF, ali nedovoljan. Zato ukoliko idete na odmor, a prethodno ste koristili kreme za samopotamnjivanje – obavezna je SPF zaštita.

Pravilno nanošenje

Preporuka – pre upotrebe obavezno uraditi test osetljivosti: osobe koje pate od ekcema ili oni koji imaju posebno osetljivu kožu, moraju uraditi test, zbog moguće alergijske reakcije. Nanesite malo preparata na podlakticu i sačekajte 24h – ukoliko nema alergijske reakcije, možete nastaviti sa korišćenjem!

Oprez – DHA ne sme da dodje u kontakt sa sluzokožom usta, oka i nosa!

Dan pre nanošenja praparata sa DHA temeljno ispilingujte kožu. Možete koristiti kupovne pilinge ili napraviti sami:

  • šoljica smedjeg šećera
  • pola šoljice nekog ulja (npr maslinovog)

Tako ispilingovana koža će jednako primiti boju i neće biti fleka. Ne nanosite nikakve kreme, dezodoranse niti parfeme pre nanošenja – takodje da biste izbegli flekavost.

Potrudite se da ravnomerno nanosite proizvod – za to su mnogo zgodnije kreme i losioni od sprejeva, jer se lakše nanose i preglednije je. Takodje su i maramice dobra opcija, ali su teže dostupne kod nas.

Održavanje boje

Da bi boju što duže zadržali i da bi se ravnomerno skidala, neophodno je redovno hidrirati kožu. Svakodnevno nakon tuširanja nanosite lagani nemasan losion na celo telo.

Još jedna bitna stvar kod hidriranja kože koju treba da znate je da DHA zna da isuši kožu, tako da je hidratacija prekopotrebna, bez obzira na postojanost boje.

Još jedna jako bitna stvar je da depilacija, brijanje, piling i grubo trljanje kože peškirom skida boju. Trudite se da izbegavate te radnje, a telo brišite peškirom tapkanjem, umesto trljanjem.

Ukoliko se boja negde primi bolje, a negde ne, slobodno dodajte još malo kreme na svetliji deo kako biste izjednačili boju.

Šta ako postanem šarena?

Ukoliko iz nekog razloga niste ispratili sve korake ili ste nešlo pogrešno uradili i dobili fleke- ne birinite se, postoji rešenje.

DHA se razgradjuje u prisustvu – sunca, znoja, vrele vode… Ali i pored toga možete sami uraditi piling tela i na taj način ukloniti neženjenu boju. Ponovite ovaj postupak koliko god je potrebno. Koristite grublje pokrete prilikom tuširanja (najbolje i sundjer). Češće perite problematično mesto i ubrzo će boja izbledeti.

Kako izabrati preparat?

Savremeni preparati se najčešće prave u obliku krema i losiona, jer se lako nanose i smanjena je mogućnost stvaranja “šarenila”.

U našem salonu uz pomoć organskih Kwiktan boja, obezbedite sebi prepranuli ten za samo 10 minuta. Ne treba da vas brinu bubuljice na licu, jer su ove kreme nekomedogene, što znači da od njih neće da se zapušuju pore i stvaraju bubuljice.

Vodeni rastvori se loše raspršuju po koži, pa sprejevi mogu dati fleke.

Ukoliko vaša krema sadrži glycerol – zamenite je, on može smanjiti aktivnost DHA. DHA ima neprijatan miris, koji zavisi od njegovog kvaliteta i količine preparata nanetog na kožu. To ne treba da vas brine.

Čuvanje kreme za samopotamnjivanje

Ovo je jako važno jer je DHA nestabilan. Da ne biste bili žrtva narandžate boje – svoju kremu držite na hladnom i mračnom mestu – dobro zatvorenu.

Image
mr ph specijalista kozmetologije
Diplomirani kozmetolog i Instagram guru sa filozofijom smeštenom u jednoj rečenici -
Neguj svoju kožu - nosićeš je do kraja života!

Slični blogovi

Isidora

This site is registered on wpml.org as a development site.