';

Negovani vrat i dekolte

Odlika lepe, atraktivne i negovane žene je pored svežeg lica, zategnut vrat i sjajan dekolte.

Da li je ovim delovima tela potrebana posebna nega i kako to da uvek zaboravimo da kremu namažemo i malo naniže u toku svoje redovne rutine?
Danas razrešavamo dileme i krećemo na putovanje do savršene kože.

Čišćenje

Kao i licu, vratu i dekolteu je neophodno svakodnevno čišćenje jer su izloženi spoljnim uticajima (hladnom vazduhu, zagađenju, prašini…).
Savet stručnjaka je da se ovi delovi tela ne peru sapunom i kupkom već nežnim sredstvom kojima peremo i lice.

Prilikom odabira gela za pranje, najbitnije je izbegavati sulfate (SLS – Sodium Lauryl Sulfate, SLES – Sodium Laureth Sulfate) jer su ovo agresivni surfaktanti koji mogu isušiti kožu i učiniti je grubom, suvom i ubrzati proces starenja. Oni se dodaju u formulacije da bi se stvarala pena, tako da je sasvim normalno primetiti manje pene prilikom pranja preparatima bez sulfata, to je normalno i nikako ne znači da oni lošije čiste.

Hidratacija i nega

Nakon adekvatnog čišćenja, sledi hidratacija, koja je za kožu kao hrana za telo. Tajna lepe kože čitavog tela je hidratacija!

Nakon jutarnjeg čišćenja, trebalo bi da nanesete hidratantnu kremu, kružnim pokretima na gore od sredine grudi do ispod brade. Masirajte da biste pospešili cirkulaciju. Ovo znači bolju prokrvljenost, svežiji izgled i odlaganje starenja.

Imajte na umu da je koži vrata i dekoltea potrebna krema koja je čak bogatija od one koju koristite za lice.

Ukoliko imate masno lice, nemojte koristiti istu kremu za vrat i dekolte, nego odaberite negu bogatiju, koja neće isušiti već dodatno negovati kožu.
Hijaluronska kiselina je poznata po svojim sposobnostima da zadržava vodu, s toga je preporučljivo da bude u sastavu preparata za negu vrata i dekoltea.

• Skvalen hidrira kožu, a ne ostavlja masne tragove.
• Glicerin smanjuje isušivanje kože i obnavlja njenu teksturu.
• Ši puter, pčelinji vosak ili kakao puter treba da sadrže kreme za zreliju kožu, kao i one koje odlikuje izrazita suvoća.
• Prirodna biljna ulja su odlična za ovu regiju tela. Negujuća i bogata vitaminima, mineralima. Možete da radite masaže uljem šipka, argana, masline, kokosovim uljem, avokadovim uljem poretima na gore, kao što smo opisali.

Nega protiv starenja (anti-age)

Kreme koje koristite u redovnoj nezi vrata i dekoltea, mogu u sebi sadržati anti-age sastojke, tj. one supstance koje usporavaju vidljive znakove starenja. Supstance koje birate u ovim kremama su hijaluronska kiselina, Q10, antioksidansi i vitamin A, C, E, kreme sa retinolima, kolagenom, elastinom, ekstraktima placente…

Ulje smilja je najjači prirodni anti-age. Koristite ga za masažu, kao redovnu negu, ili jednostavno dodajte svojoj kremi 10ak kapi eteričnog ulja ove biljke.

Vežbe protiv starenja vrata:

1. Kružite jezikom oko zatvorenih usta 20 puta u jednu, pa 20 puta u drugu stranu.
2. Zabacite glavu unazad i stanite u položaj kao da ljubite nebo. Ostanite u ovom položaju što duže.
3. Ispravite glavu ka napred i skupljajte usta kao da želite da izgovorite slovo ‘O’. Ponovite ovo 20 puta.

Ponavljajte vežbe svakog dana, ujutru i uveče.

Zaštita od sunca (SPF)

Jedan od najvećih krivaca za ubrzano starenje kože je upravo Sunce.
Budite sigurni da vaša redovna anti-age nega neće imati nikakvog uticaja ukoliko ne štitite kožu od opasnog sunčevog zračenja.

Zbog toga je neophodno koristiti krema sa UVA i UVB zaštitom svakodnevno! Pogotovu ukoliko se izlažete suncu, kao recimo u letnjim mesecima. Naravno, ukoliko su vam lice i vrat prekriveni garderobom, recimo nosite rolku, ovaj korak ćete preskočiti, jer je fizička zaštita garderobom ipak najbolja i najjača.

Maska za hidrataciju:

Potrebno vam je 1-2 šoljice punomasnog jogurta.

Kako se nanosi ova maska?

• Prosto namažite kožu vrata i dekoltea jogurtom.
• Nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.
• Ponavljajte svakodnevno dok ne postignete optimalnu hidrataciju.
• Jogurt kožu snabdeva prirodnim masnoćama koje je čuvaju hidriranom i blistavom. Takođe uklanja pigmentacije i ožiljke sa kože.

Ovu masku možete držati čak jednom nedeljno.

Hiperpigmentacije (pege)

Takozvane ‘staračke pege’ se najčešće pojavljuju na licu, vratu, dekolteu i delovima tela koji su češće izlagani sunčevim zracima, kao što su recimo, šake. Ovde je prevencija najbitnija, ali postoje i neki koraci koje možete da preuzmete da ih ublažite.

Svakodnevna nega kože kremama protiv hiperpigmentacija, koje uključuju proizvode koji su klinički i dermatološki testirani, može da bude jednostavno i efikasno rešenje.

Ovi proizvodi se mogu koristiti tokom cele godine i nisu invazivni. Ako poželite efikasnije i brže rešenje, možete čak probati neke od dermatoloških tretmana kao što su hemijski piling, dermapen ili laserska terapija.

Piling

Da biste se rešili bora, mrtve kože i hiperpigmentacija, uradite piling vrata i dekoltea bar jednom nedeljno.

Piling ne samo da uklanja površinski sloj mrtvih ćelija posle čega koža zablista i podmladi se, već i pospešuje razmenu materija u ćelijama, proizvodnju kolagena i elastina. Ovi delovi tela su dosta osetljiva zona, zato izaberite blage neabrazivne pilinge koji ne sadrže oštre čestice, najbolje one koje biste koristili i za lice.

Image
mr ph specijalista kozmetologije
Diplomirani kozmetolog i Instagram guru sa filozofijom smeštenom u jednoj rečenici -
Neguj svoju kožu - nosićeš je do kraja života!

Slični blogovi

Isidora

This site is registered on wpml.org as a development site.