';

Pubertetske bubuljice

Bubuljice u pubertetskom dobu su jako česta pojava. Gotovo polovina tinejdžera se bori sa njima. Prvo moramo da razumemo zbog čega one nastaju.

U pubertetu dolazi do pojačanog lučenja androgenih hormona. Taj hormonalni disbalans dovodi do pojačanog stvaranja sebuma na licu i shodno tome nastanku bubuljica.

Androgene hormone u većoj količini luče dečaci, pa su pubertetske bubuljice zastupljenije kod njih. Kod devojčica takođe može doći do pojačanog lučenja ovih hormona (luči ih pored testosterona i nadbubrežna žlezda).

Zašto i kada se javljaju?

Višak masnoće može dovesti do zapušavanja pora i stvaranja bubuljica. Na to utiču naravno i nečistoća, neadekvatna nega i stres (najčešće oko škole, je l da?), neadekvatna ishrana, genetika itd.

Iako nije pravilo, prve pubertetske bubuljice mogu da se jave već sa 11, 12 godina. Treba imati u vidu da devojčice nešto ranije sazrevaju od dečaka pa se ta promena može pre videte kod njih. Bubuljice utiču na samopouzdanje i mogu biti razlog nesigurnosti. Treba naglasiti da u lečenju akni treba biti uporan i strpljiv. Ali pazite! Kada one prođu mogu ostati ožiljci i flekice. Zbog toga bubuljice NIKADA ne treba sami da cedite. Ožiljci od akni su teži za sanirati od samih akni.

Kako rešiti problem?

Ne postoji univerzalni tretman za tinejdzerske akne. Svakom licu se pristupa individualno u zavisnosti od potreba i problema.

Najbitnije je adekvatno čistiti lice 2 x dnevno blagom umivalicom i vodom.

Od hemijske terapije birajte preparate na bazi kiselina (salicilne, glikolne, mlečne…) antibiotika (ukoliko je uzrok akni bakterija), benzoil peroksida itd. Kada je u pitanju hemijska terapija, uvek treba početi sa slabom dozom i postepeno povećavati. Zapamtite još da proizvodi sa ovim sastojcima ne treba da se koriste leti zbog mogućnosti nastanka hiperpigmentacija. Ukoliko koristite hemijski tretman akni, hidratacija je prekopotrebana, jer svi ovi preparati znaju isušiti lice.

Naravno da postoji rešenje i u prirodnim proizvodima… vrlo efikasni, samo možda malo sporije dovode do rezultata od hemijskih.

Kada birate prirodnu kozmetiku uvek pre izaberite kremu ili gel koji sadrži: aloja veru, alantoin, žalfiju, zeleni čaj, ulje čajevca…

Priroda pomaže

Aloja vera je prirodno bogata vodom, pa je odlično sredstvo za hidrataciju. Ima umirujuće dejstvo i smanjuje upale na koži. Da bi se lice samo očistilo od bubuljica, mora biti negovano i hidrirano. Gel na bazi aloja vere možete nanositi dva puta dnevno, ujutru i uveče. Ukoliko imate biljku dovoljno je list preseći na pola i utrljati.

Alantoin često ulazi u sastav krema za negu kože sa bubuljicama jer pospešuje obnavljanje i regeneraciju kože.

Ulje čajevca je odlično prirodno rešenje za akne i bubuljice u pubertetu. Ova australijska biljka ispoljava antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Može se koristiti nerazređeno (u pitanju je eterično ulje), štapićem za uši direktno na bubuljicu ili u vidu nekih kozmetičkih preparata.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, aminokiselinama i vitaminima. Dobro je sredstvo za uklanjanje bubuljica, jer ima protivupalno dejstvo. Sužava proširene pore i čisti kožu. Smanjuje crvenilo i iritacije na koži. Može se primenjivati kao tonik razblažen sa vodom.

Žalfiju, osim za grlo, možete koristiti i za lice. Štiti kožu od oštećenja i pomaže zarastanje rana (u ovom slučaju ožiljaka od akni).

Image
mr ph specijalista kozmetologije
Diplomirani kozmetolog i Instagram guru sa filozofijom smeštenom u jednoj rečenici -
Neguj svoju kožu - nosićeš je do kraja života!

Slični blogovi

Isidora

This site is registered on wpml.org as a development site.