';

Za glatku i slatku kožu

Nega kože tela je nešto što vrlo često zimi zapostavimo pa se setimo pred leto kada treba da je otkrijemo. Neželjene dlačice, iritacije, urasle dlake, strawberry legs ili suva koža su samo neki od problema sa kojima se nosi svaka žena, posebno u letnjim mesecima.

Danas ćemo pričati o tome kako najpravilnije koristiti brijač da bismo izbegli iritacije i urasle dlake, koje to vrste depilacija postoje i kako se rešiti „jagoda nogu“.

Brijanje (priprema)

Da, za brijanje je neophodna priprema koliko god to smešno zvučalo. Da bi brijač nežno i lagano klizio po koži i da ne bi izazvao iritacije, neophodno je omekšati kožu.
Najlakši način je omekšavanja kože toplom vodom, tokom tuširanja – dovoljno je samo 3 minuta mlaza tople vode na željenu regiju.
Ukoliko vam nije voda pri ruci, možete to raditi toplim peškirom ili tkaninom (5 minuta).

Dok spavate noge jedva primetno nateknu, što nije dobro za najmanje dlačice, jer ih nećete iz korena obrijati. Ako se brijete u večernjim satima, postići ćete bolje rezultate.

Da li mi je potrebna krema za brijanje?

Jednostavan odgovor je – da! Kako bi brijač lagano klizio po površini kože i kako ne bi oštetio kožnu barijeru potrebno je neko ‘klizavo’ sredstvo. To može biti krema, pena, losion ili jednostavno lagan i blag sapun. Ono što je bitno je da ne koristite preparate koji u sebi sadrže parfem ili alkohol da ne bi došlo do iritacija, peckanja i svraba.

Losioni posle brijanja

Kožu je neophodno nahraniti i umiriti nakon brijanja (ali i nakon depilacije) jer se brijač ponaša kao površinski piling i uklanja mrtav sloj ćelija sa površine kože. Da bi se lakše regenerisala, da ne bi peckala i zatezala losion na bazi umirujučih sastojaka će pomoći.

Birajte: aloju, hamamelis, kamilicu, kokosovo ulje ili bilo koje blago i neutralno mleko za telo bez alkohola, parfema i visoke koncentracije eteričnih ulja.

Izbor brijača i održavanje

U današnje vreme koriste se brijači sa 3-5 oštrica, što svakako olakšava brijanje i smanjuje mogućnost posekotina. Takođe, sada su nam na trzištu dostupni brijači sa aloja gelom koji dodatno neguje kožu.

Neadekvatno održavanje brijača stvara najveće probleme na koži. Dolazi do zadržavanja dlačica između oštrica, pa se tako brijač tupi i „slabije radi“. Budite sigurni da ste posle svake upotrebe dobro očistili oštrice.

Još jedna bitna stvar je sušenje brijača. Ukoliko ostane oštrica vlažna moguće je da će se ubuđati što dovodi do lošijeg brijanja i više iritacija.

Depilacije

Depilacije su rešenje za osobe koje imaju jake dlake koje brzo rastu, jer ih redovne depilacije proređuju. Takođe, smanjuje se verovatnoća urastanja dlaka.

Postoji depilacija toplim voskom – idealna za bikini zonu; depilacija hladnim voskom – idealna za ostale delove tela i depilacija šećernom pastom – prirodno rešenje za jake i guste dlake jer ih vremenom oslabi i proredi.

Urasle dlake

Neki ljudi su prosto skloni uraslim dlakama. Ukoliko je to slučaj sa vama, a redovni pilinzi kože vam ne pomažu da izađu napolje – najbolje je da predjete na neku vrstu depilacije.

Pilingujte kožu jednom nedeljno u toku tuširanja i na taj način smanjite mogučnost pojave uraslih dlaka.

Već urasle dlake može izvući kupus (držite list svežeg kupusa preko dlake tokom noći) kao i krompir (svež krompir držite oko 1h).

Iritacije

Iritacije u vidu crvenila i peckanja može da se umiri hladnih oblogama. Umotajte kesu iz zamrzivača ili led u krpu ili maramu i prislonite na problematične delove. Crvenilo i otok bi trebalo da se smanje.

Možete držati maske od jogurta ili kiselog mleka tridesetak minuta, a potom da isperete mlakom vodom.

Strawberry legs

Uglavnom se javlja kod osoba koje koriste brijače, ali može i kod onih koji se depiliraju. Ovo stanje karakterišu crvene tačkice po nogama, a neretko i iritacije.

Kod ovog problema piling je NEOPHODAN. Jednom nedeljno pilingujte svoju kožu tokom tuširanja i lepo je hidrirajte nakon. Napomena je da se piling nikad ne radi isto dana kad i brijanje.

Obavezno brijajte prethodno omekšanu kožu, kao što je gore navedeno.

Prvo uklanjajte dlačice u smeru njihovog rasta, a tek onda suprotno.

Nikada se ne brijajte na suvo, već u toku tuširanja uz pomoc kreme za brijanje.

Svakodnevna hidratacija kože održavaće vlažnost i mekoću, a posebno je važno da dobro hidrirate kožu nakon brijanja, nekim blagim sredstvom, kada je najveća mogućnost da se koža iziritira i pojave se promene na porama u vidu crvenila i iritacija.

Ciklus i uklanjanje dlaka

Kada je u pitanju depilacija, najbolje je raditi na sredini ciklusa jer su žene osetljivije pre, za vreme i neposredno posle menstruacije, pa depilacija može biti bolnija i nelagodnija.

Ukoliko koristite brijač u svrhu uklanjanja dlaka, ovo toliko i nije važno, jer brijač „ne boli“. Ipak, ukoliko imate osetljivu kožu, kako se osetljivost povećava u toku menstruacije, izbegnite i brijač u tom periodu.

Image
mr ph specijalista kozmetologije
Diplomirani kozmetolog i Instagram guru sa filozofijom smeštenom u jednoj rečenici -
Neguj svoju kožu - nosićeš je do kraja života!

Slični blogovi

Isidora

This site is registered on wpml.org as a development site.