';

Kolagen

Kolagen je najvažnija belančevina u ljudskom organizmu. Čini 70% belančevina na koži.

Ovo je najrasprostranjeniji protein u ljudskom telu, koji sadrži ceo naš organizam, nalazi se u kostima, mišićima, tetivama i koži kojoj daje stabilnost i strukturu. On našu kožu čini čvrstom. Odgovoran je za stanje kože, kostiju, kose i noktiju.

Njegovu koncentraciju u organizmu određuje uzrast čoveka, što se najviše vidi po promenama na koži.

On se u organizmu neprekidno obnavlja – odumire i istovremeno se proizvodi. Međutim, vremenom se taj proces usporava, dolazi do smanjene proizvodnje i kao rezultat se pojavljuju bore i ostali vidljivi proces starenja, suva i umorna koža…

Kada imamo 20 godina proizvodnja kolagena je optimalna. S godinama se ta ravnoteža remeti i to vodi do smanjenja proizvodnje i njegovog sadržaja u koži.

Prilikom njegovog smanjenja dolazi do:

• Smanjena elastičnosti  kože.
• Opuštanja kože.
• Pojave bora.
• Sivog i umornog izgleda kože.

Zbog smanjene produkcije kolagena koža vremenom postaje tanja i rasteže se. Boja kože bledi, a u nekim slučajevima postaje žućkasta.

Posebno bitna stavka kada su žene u pitanju je ta što on usporava nastajanje celulita i strija. Takođe ojačava nokte i kosu kojoj vraća izgubljeni sjaj.

Pored estetskih svojstava, ima pozitivan uticaj i na stanje celokupnog organizma kao što su zdrave kosti i regeneracija, brzo zarastanje rana, kao i antibakterijske sposobnosti.

Kolagenom protiv starenja

Izmedju 20te i 25te godine života, produkcija kolagena i elastina počinje da se smanjuje. Opada u proseku 1 do 1,5% godišnje.

Tada se prvo javljaju bore oko očiju i usana gde je mimika najjača.

Pored godina, postoje i drugi faktori koji ubrzavaju proces starenja. Neki od njih su:
• nedovoljno sna,
• izloženost suncu bez zaštitnog faktora,
• nepravilna nega kože,
• nezdrave navike poput pušenja, nepravilna ishrana, stres…

Za najbolji efekat, kolagen treba koristiti za unutrašnju upotrebu u vidu suplemenata i za spoljašnju upotrebu (različiti losioni, serumi, kreme).

Kako on čini da koža bude zategnuta, čvrsta i glatka, nekoliko studija je utvrdilo da suplementi mogu da zamene njegove naslage i stvore nove količine proteina koje će podmladiti kožu. Na ovaj način on se vraća koži i održava je iznutra, čineći je svilenkastom i lepom.

Kako izabrati pravi i koju hranu treba jesti?

Kravlji ili goveđi kolagen čini uglavnom tip 1 i tip 3. Oni pozitivno utiču na proizvodnju keratina, a samim tim i izgradnju mišića i dlake.

Dok je pileći većinom tip 2. On je pomaže u izgradnji hrskavice, a to ga čini posebno dobrim za zdravlje zglobova.

Kolagen koji se nalazi u ribama je većinom tip 1. S obzirom na to da njega ima u celom telu, on je jedan od najboljih dodataka ishrani. Utiče na zglobove, kožu, vitalne organe, krvne sudove, varenje i kosti. Ima dokazano 150 % veću apsorpciju, a razlog je u tome što ima manje molekule.

Vitamin C

Kolagenu je za apsorpciju u telu potrebna pomoć vitamina C. Bez njegove pomoći, apsorpcija će biti dosta slabija. Najjednostavnije je izabrati suplement koji u svom sastavu ima i ovaj vitamin. Njegovim redovnim unososm, podstičemo svoj organizam da proizvodi više svog prirodnog kolagena.

nastaviće se
Image
mr ph specijalista kozmetologije
Diplomirani kozmetolog i Instagram guru sa filozofijom smeštenom u jednoj rečenici -
Neguj svoju kožu - nosićeš je do kraja života!

Slični blogovi

Isidora

This site is registered on wpml.org as a development site.